Meest gestelde vragen over de Te Gekke Krijtjes

Heeejjj Allemaal,

Hierbij een overzicht van de meest gestelde vragen over de Te Gekke Krijtjes, heb je een vraag die er niet bij staat, dan kan je me altijd mailen op sannieburmester@ziggo.nl of surf naar de dames van de te gekke krijtjes op www.tegek.nu. ( Ik werk 3 dagen per week bij IKEA, dus het kan zijn dat het wat langer duurt voordat ik je vraag kan beantwoorden, dus wees geduldig als ik je vraag niet direct kan beantwoorden. Ik streef ernaar om elke vraag binnen 48 uur te beantwoorden)

Wat voor materiaal is het?
~Het is een krijtje op basis van bijenwas

Is het hetzelfde als Wasco?
~Nee het is niet hetzelfde, Wasco is veel zachter en vetter. De Te Gekke Krijtjes zijn harder, hierdoor kan je er ook veel meer technieken mee doen. Doe je dezelfde technieken met Wasco dan is het resultaat minder mooi en blijft het vlekken. Wasco vlekt ook op je kleding als je de krijtjes zonder geurloze terpentine gebruikt vlekken ze niet.

Waarom moet ik geurloze terpentine gebruiken?
~Geurloze terpentine zorgt ervoor dat de kleurstof makkelijk op te pakken is, zo kan je er mooie effecten mee krijgen. Gebruik wel geurloze terpentine, gewone terpentine is slecht om landgurig in te ademen en kan hoofdpijn en luchtweg klachten veroorzaken. Zorg ervoor dat je werkruimte goed geventileerd is en hou het ook tijdens gebruik weg van vuur!!!!

Waar haal ik geurloze terpentine?
~Geurloze terpentine is in verschillende zaken te verkrijgen. Ik adviseer voor mensen met ademhalingsklachten of met een sterk ontwikkeld reukvermogen de geurloze terpentine van Talens, deze is practisch geurvrij. Ben je minder gevoelig voor geuren dan is die van Kars of een andere geurloze terpentine prima. qua werking zit er weinig verschil in de diverse merken, maar sommige ruiken iets meer als de andere. Ik koop tegenwoordig grote flessen bij de Action. Deze zijn niet handig voor op je hobbytafel, maar wel geschikt om kleinere lege geurloze terpentine flesjes aan te vullen.( doe dit wel in flesjes die geschikt zijn voor terpentine en niet in andere flesjes)
De meiden van de Te Gekke Krijtjes verkopen geurloze terpentine van Talens.

Wat is het verschil tussen de Te Gekke Krijtjes en Panpastels of Chalk?
~Panpastels of Chalk is op geperst gekleurd poeder, als je Panpastels of Chalk gebruikt, dan heb je een medium nodig om deze te fixeren, anders blijft het vlekken of afgeven, of je heb versamark nodig om een figuur te creeeren.
De Te Gekke Krijtjes kan je zo op papier gebruiken en hoef je niet te fixeren. Voor uitgebreidere technieken gebruik je wat geurloze terpentine en een tissue. 
Panpastels en Chalk zijn wat betreft materiaal niet te vergelijken met de Te Gekke Krijtjes.

Hoe maak ik mijn embossingmallen schoon als ik ze gebruikt heb met de krijtjes?
~Als je over de rand van je papier krijt, en er komt wat krijt op je mal terecht dan kan je dit schoonmaken met wat geurloze terpenine en een oude textiele lap. Ik heb voor dit klusje gewoon een oud keukendoekje gepakt.Spoel daarna je mal met wat water en een klein beetje afwasmiddel af en laat ze aan de lucht drogen zodat alle randjes goed droog worden.

Het lukt mij niet om een mooi resultaat te krijgen.
De meeste "problemen" komen doordat mensen vaak te nat werken, dus veel te veel geurloze terpentine gebruiken. veeg altijd eerst je doekje goed af aan een oud stukje papier of een oude krant. je kan beter te droog werken dat je een heel klein beetje terpentine bij pakt dan dat je te nat werkt.
Het papier van je project mag niet drijfnat zijn aan de achterkant. je mag wat vlekjes zien, maar als het een grote natte vlek is dan heb je veel te nat gewerkt.
Wat ook kan is dat je te glad papier gebruikt.Ik gebruik zelf voor de overtrek technieken altijd 160 grams kaartkarton van de pipoos, omdat dit qua stuctuur gewoon fijn werkt. je krijgt met deze papier dikte ook een mooi detail met overtrekken , gebruik je te dun, dan gaat het papier vaak vormen naar het voorwerp wat je er onder legt en gaat het bobbelen.
voor alle andere technieken gebruik ik de correspondentiekaartjes van de hema. ook die hebben een mooie stuctuur en zijn lekker stevig en niet duur ( 1,80 per 50 kaartjes)
Heb je dit ook gebruikt en kom je er niet uit, mail mij dan een foto van je project ( het liefste een detail foto) met een uitleg van wat je gedaan heb. Of kom langs op een van de beurzen waar we zitten ( zie tabblad workshops en beurzen door het land)  en neem je project mee. Ik wil je altijd helpen, dus voel je niet bezwaard.

Kan je de krijtjes gebruiken in combinatie met foto's ( scrappen)
Ja dat kan, de krijtjes zijn een natuurproduct ( bijenwas met kleurstof), dus als je de overtrektechniek gebruikt dan is dat geen probleem.Maar in combinatie met de terpentine helaas niet.
Ik adviseer om je project zeker een nacht te laten drogen voordat je de foto's plakt. en gebruik geen fotopapier. Als je de foto's uitprint op gewoon a4 printpapier dan kan het verder geen kwaad.

3 opmerkingen:

Thea zei

Bedankt voor alle tips.

Wanneer is het in den Bosch. want op hun site staat dat het eind augustus is.
groetjes Thea

Anoniem zei

Zijn er ook nep krijtjes te krijgen ?
Zo ja .....en hoe herken ik die ?

Anoniem zei

Hoi Sannie, kan je de krijtjes ook gebruiken voor encaustic art? (Bijenwas tekening)